fornybar energi med
solcelleanlegg på taket
Stadig større etterspørsel etter fornybar energi i markedet gjør at solcelleanlegg er et attraktivt tiltak på næringsbygg. Kraemer Maritime har denne uken ferdigstilt det første anlegget i Stavanger.
2022 satte vi oss som mål om å produsere 20% fornybar energi med bakgrunn i FNs bærekraftsmål 7 «Ren energi til alle». Ifølge NVE, Stattnett og DNV går Norge mot kraftunderskudd fordi forbruket øker og utbygging av ny kraftproduksjon stopper opp.
For Kraemer Maritime vil satsningen på solcelleanlegg være et viktig initiativ for å redusere klimagassutslippene frem mot 2050. Solcelleanlegget gir oss ikke bare billigere strøm, men har også en del andre fordeler. Vi merker at kundene stiller strengere krav til bærekraft og reduksjon av CO2 utslipp. På dette anlegget er det estimert en klimabesparelse på 64 617 kgCO2e per år. I tillegg vil et solcelleanlegg fremstå som mer attraktiv og øke markedsverdien på bygget. I enkelte tilfeller kan også bankene gi bedre lånebetingelser dersom man kan vise til et energieffektivt bygg. I sommerhalvåret kommer vi til å produsere mer energi enn vi bruker selv og kan selge dette tilbake til strømnettet. Dette gir et godt bidrag til en grønnere energimiks for flere. Vi vil også redusere vår egen nettleie når vi produserer strømmen selv.
En av grunnene til at vi valgte Sunday Power som leverandør i dette prosjektet var blant annet fordi de var konkurransedyktige på pris og hadde utviklet et godt teknisk grensesnitt med programvaren SundayOS som gir oss levende sanntid data. Grensesnittet viser hvor mye strøm vi produserer, værforhold samt om vi har nok energi til å forsyne hele bygget.
Produserer vi mer enn vi forbruker, selger vi strømmen tilbake til spotpris. I våre kontorlokaler skal vi installere en storskjerm, slik at vi kan følge med på strømproduksjonen. Dette er interessant både for oss og kunder å kunne følge med på i løpet av en dag.
Sunday Power har også jobbet mye med bærekraft og kan gi oss tilgang til LCA data på solcellepanelene som de leverer. Dette gjør jobben enklere for oss når vi skal utvide klimaregnskapet og rapportere på innkjøp av kapitalvarer. I løpet av ett år kan vi produsere opp mot 160 000kWh avhengig av værhold. Det blir spennende å følge med fremover hvor mye energi vi klarer å produsere på vårt tak i Kanalvegen 12. Vi tar sikte på å gjennomføre tilsvarende prosjekt på næringsbygget vårt i
Bergen.
På en solskinnsdag som denne produserer vi mer strøm enn vi bruker. Fra venstre: Kjetil Laupsa Steine, Head of Deployment i Sunday Power, Marianne Aalvik, Bærekraftsansvarlig, Jone Paulsen, Avdelingsleder og Marius Ramsøy, Driftssjef. Alle tre fra Kraemer Maritime.